Desery Przepisy

Rogaliki z wiśniami

Mleko mieszamy z drożdżami i szczyptą cukru pudru. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce. Wiśnie myjemy, osączamy i pozbawiamy pestek.

Mąkę przesiewamy, dodajemy masło i rozcieramy palcami. Dodajemy jajko ubite z cukrem pudrem, wyrośnięty rozczyn i aromat waniliowy. Ciasto wyrabiamy przez około 10 min, aż będzie gładkie i zacznie odchodzić od dłoni. Wyrobione przekładamy do miski, nakrywamy  folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 2 godz.

Ciasto dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy na okrągłe placki, posypując lekko mąką. Każdy kroimy na 8 trójkątów. Na ich szerszych końcach kładziemy po 1 wiśni , następnie zwijamy w rogaliki.

Gotowe układamy na blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 25 minut.

Składniki:

  • 25 dag mąki tortowej
  • 1 jajko
  • ¼ szkl ciepłego mleka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ½ kostki miękkiego masła
  • 2,5 dag świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 24 wiśnie