Drożdże kruszymy i rozcieramy z łyżką cukru i ciepłym mlekiem. Odstawiamy do wyrośnięcia
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy kolejno 1 jajko i 2 żółtka. Dodajemy rozpuszczone w mleku drożdże. Wsypujemy przesianą mąkę i cukier waniliowy. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy by wyrosło.
Masę makową mieszamy z ubitymi na sztywną pianę białkami, rodzynkami, migdałami oraz brandy.
Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, wykładamy na niego masę makową i zawijamy w rulon. Roladę pieczemy przez około godzinę w temperaturze 200°C.
Wystudzone ciasto dekorujemy lukrem lub polewą czekoladową.
Składniki:
- 4 łyżki masła
- 8 łyżek cukru
- 3 jajka
- 1/2 szkl mleka
- 2 dag drożdży
- 40 dag mąki
- opakowanie cukru waniliowego
- puszka masy makowej
- garść rodzynek
- garść posiekanych migdałów
- 50 ml brandy