Desery Przepisy

Rolada makowa

Drożdże kruszymy i rozcieramy z łyżką cukru i ciepłym mlekiem. Odstawiamy do wyrośnięcia

Masło ucieramy z cukrem, dodajemy kolejno 1 jajko i 2 żółtka. Dodajemy rozpuszczone w mleku drożdże. Wsypujemy przesianą mąkę i cukier waniliowy. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy by wyrosło.

Masę makową mieszamy z ubitymi na sztywną pianę białkami, rodzynkami, migdałami oraz brandy.

Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, wykładamy na niego masę makową i zawijamy w rulon. Roladę pieczemy przez około godzinę w temperaturze 200°C.

Wystudzone ciasto dekorujemy lukrem lub polewą czekoladową.

Składniki:

  • 4 łyżki masła
  • 8 łyżek cukru
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl mleka
  • 2 dag drożdży
  • 40 dag mąki
  • opakowanie cukru waniliowego
  • puszka masy makowej
  • garść rodzynek
  • garść posiekanych migdałów
  • 50 ml brandy