Pieczarki smażymy na odrobinie oleju z drobno posiekaną cebulą . Paprykę kroimy w średnią kostkę. Mięso wyrabiamy z 2 jajkami, dodajemy usmażone pieczarki, pokrojoną paprykę, sól, pieprz, vegetę i 1 łyżką bułki tartej. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 5 jajek ubić, dodać majonez a na końcu starty ser. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i lekko natłuszczamy.Wylewamy masę serową i równomiernie rozprowadzamy. Pieczemy ok. 15 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 200° na złoty kolor. Wyjmujemy razem z pergaminem i delikatnie odklejamy od papieru. Na zapieczony ser wykładamy wyrobione mięso i równomiernie rozkładamy. Zwijamy roladę i wkładamy na ok. 30 min do piekarnika nagrzanego do 200° na papierze na którym się piekła. W razie potrzeby gdyby rolada za bardzo się spiekała pod koniec pieczenia przykryć z wierzchu papierem. Po upieczeniu delikatnie posypać wierzch rolady czerwoną papryką.
Składniki:
- 40 dag mięsa mielonego
- 15 – 20 dag pieczarek (opcjonalnie mogą być też grzyby leśne)
- 1/2 średniej cebulki
- 1/2 czerwonej papryki
- 7 jajek
- 20 dag majonezu ( tj. słoik 310 ml)
- 30 dag sera żółtego (np. gouda)
- sól, pieprz,vegeta, bułka tarta, olej