Lekko i zdrowo Przepisy Sałaty i sałatki

Sałatka z awokado i łososia

Sos: olej mieszamy z połową soku z cytryny, musztardą i ziołami. Chłodzimy 15 minut.

Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy. Kroimy w ósemki.

Awokado obieramy, przekrawamy na pół i usuwamy pestkę. Miąższ kroimy w kostkę i skrapiamy resztą soku z cytryny. Łososia kroimy w paski.

Awokado, jajka i łososia układamy na talerzu, oprószamy solą  i pieprzem. Polewamy sosem i posypujemy koperkiem.

Składniki:

  • awokado
  • 10 dag wędzonego łososia
  • 2 jajka
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 1/2 łyżeczki musztardy chrzanowej
  • 1/4 łyżeczki ziół do sałatek
  • łyżeczka posiekanego koperku
  • łyżka oleju
  • sól
  • pieprz