Dania główne Przepisy

Schabowe w marchewkowo-serowej panierce

Kotlety rozbijamy. Czosnek przekrajamy na pół i nacieramy nim mięso. Następnie oprószamy je solą i pieprzem i mąką kukurydzianą.

Marchewkę startą na tarce o grubych oczkach przekładamy do roztrzepanego jajka, dodajemy starty żółty ser i mieszamy.

Kotlety obtaczamy w tak powstałej panierce i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy delikatnie olejem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 25 minut, aż się ładnie przyrumienią. Przewracamy na drugą stronę i pieczemy jeszcze przez 8-10 minut.

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe
  • sól
  • biały pieprz
  • ząbek czosnku
  • średnia marchewka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 4 łyżki tartego cheddara
  • olej do skropienia mięsa