Desery Przepisy

Sernik bananowy

Banany blendujemy z dodatkiem soku z cytryny. Dodajemy ser biały, serek mascarpone, budyń, masę krówkową, cukier puder, jajka, esencję waniliową i śmietankę. Całość miksujemy.

Biszkopty kruszymy i mieszamy z kakao, cukrem pudrem i olejem. Przekładamy do formy 24 x 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i wyklejamy spód. Wstawiamy go na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180° C.

Masę serowo- bananową przelewamy na podpieczony spód. Wstawić na 1 godz. i 15 minut do piekarnika, nagrzanego do 170° C. Ciasto zostawiamy w wyłączonym piekarniku na 15-20 minut.

Wierch sernika dekorujemy masą krówkową lub cukrem pudrem.

Składniki:

SPÓD

  • 140 g biszkoptów
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ½ szklanki oleju z pestek winogron

MASA

  • 750 g  twarogu (może być z wiaderka)
  • 3 banany
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 250 g – serka mascarpone
  • 1 – budyń waniliowy
  • 2 łyżki masy krówkowej
  • 100 g – cukru pudru
  • 4 – jajka
  • 1 łyżeczka – esencji waniliowej
  • 3 łyżki – śmietanki kremówki