Desery Przepisy

Sernik warzony

Mleko gotujemy. Śmietanę mieszamy z jajkami i wlewamy do gotującego się mleka. Całość gotujemy, mieszając od czasu do czasu, aż zrobi się ser. Przecedzamy przez sito i zostawiamy do wystygnięcia.

Masło ucieramy z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy ser.

Na spodzie blachy układamy biszkopty, nasączamy je ( może być woda z cukrem i sokiem cytrynowym). Na biszkopty wykładamy ser, wyrównujemy wierzch i wkładamy do lodówki.

Rozmrożone truskawki chwilkę gotujemy, następnie rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Wsypujemy galaretkę truskawkową i mieszamy, żeby się rozpuściła. Wystudzoną masę truskawką przekładamy na sernik i ponownie wkładamy do lodówki, by stężała.

Składniki:

  • 1 l mleka (im tłuściejsze tym lepiej)
  • 400 g śmietany 18%
  • 5 jajek
  • kostka masła
  • 3/4 szkl cukru pudru
  • opakowanie truskawek mrożonych (  w sezonie warto wykorzystać świeże)
  • galaretka truskawkowa
  • opakowanie okrągłych biszkoptów