Mleko gotujemy. Śmietanę mieszamy z jajkami i wlewamy do gotującego się mleka. Całość gotujemy, mieszając od czasu do czasu, aż zrobi się ser. Przecedzamy przez sito i zostawiamy do wystygnięcia.
Masło ucieramy z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy ser.
Na spodzie blachy układamy biszkopty, nasączamy je ( może być woda z cukrem i sokiem cytrynowym). Na biszkopty wykładamy ser, wyrównujemy wierzch i wkładamy do lodówki.
Rozmrożone truskawki chwilkę gotujemy, następnie rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Wsypujemy galaretkę truskawkową i mieszamy, żeby się rozpuściła. Wystudzoną masę truskawką przekładamy na sernik i ponownie wkładamy do lodówki, by stężała.
Składniki:
- 1 l mleka (im tłuściejsze tym lepiej)
- 400 g śmietany 18%
- 5 jajek
- kostka masła
- 3/4 szkl cukru pudru
- opakowanie truskawek mrożonych ( w sezonie warto wykorzystać świeże)
- galaretka truskawkowa
- opakowanie okrągłych biszkoptów