Przekąski Przepisy

Sorbet malinowy

Maliny blendujemy z sokiem z cytryny i chłodzimy.

Do rondla o grubym dnie wlewamy wodę, dodajemy cukier i wolno podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Gdy syrop będzie klarowny zwiększamy ogień, doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy jeszcze 5 minut.  Po tym czasie dodajemy glukozę, dokładnie mieszamy i studzimy.

Schłodzony syrop dokładnie łączymy z puree malinowym. Puree można też przetrzeć przez sito, by pozbyć się pestek.

Tak przygotowaną masę ubijamy w maszynce do lodów, do momentu aż będzie sztywna. Przekładamy do pojemnika, szczelnie zamykamy i mrozimy. Możemy także przełożyć masę do niskiego pojemnika i zamrażać, co jakiś czas miksując masę by równo stężała. Taką czynność trzeba powtórzyć 2-3 razy w trakcie mrożenia.

Składniki:

  • 700 g malin
  • sok z jednej cytryny
  • 300 ml wody
  • 200 g drobnego cukru
  • 3 łyżki glukozy w płynie