Przekąski Przepisy

Sorbet melonowy

Melony przekrajamy na pół, pozbywamy się nasion. Miąższ wydrążamy i wrzucamy do blendera wraz z sokiem, który wypłynął. Blendujemy na gładkie puree, po czym chłodzimy.

Do rondla o grubym dnie dodajemy wodę, cukier i glukozę i wolno podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Wtedy podkręcamy ogień i całość doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez 5 minut, po czym odstawiamy do przestygnięcia.

Wystudzony syrop łączymy z sokiem z cytryny i chłodzimy.

Schłodzony syrop łączymy z puree melonowym.

Całość ubijamy w maszynce do lodów, aż masa będzie niemal sztywna. Przekładamy ją do pojemnika, przykrywamy i mrozimy. Można masę także mrozić tradycyjnie, ale w trakcie  trzeba 2-3 razy masę ubijać, by równo tężała.

Składniki:

  • 2 dojrzale melony miodowe
  • 1 dojrzały melon Galia
  • 500 ml wody
  • 350 g drobnego cukru
  • 3 łyżki glukozy w płynie
  • sok z jednej cytryny