Melony przekrajamy na pół, pozbywamy się nasion. Miąższ wydrążamy i wrzucamy do blendera wraz z sokiem, który wypłynął. Blendujemy na gładkie puree, po czym chłodzimy.
Do rondla o grubym dnie dodajemy wodę, cukier i glukozę i wolno podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Wtedy podkręcamy ogień i całość doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez 5 minut, po czym odstawiamy do przestygnięcia.
Wystudzony syrop łączymy z sokiem z cytryny i chłodzimy.
Schłodzony syrop łączymy z puree melonowym.
Całość ubijamy w maszynce do lodów, aż masa będzie niemal sztywna. Przekładamy ją do pojemnika, przykrywamy i mrozimy. Można masę także mrozić tradycyjnie, ale w trakcie trzeba 2-3 razy masę ubijać, by równo tężała.
Składniki:
- 2 dojrzale melony miodowe
- 1 dojrzały melon Galia
- 500 ml wody
- 350 g drobnego cukru
- 3 łyżki glukozy w płynie
- sok z jednej cytryny