Najlepszy deser w upalny dzień to oczywiście lody. Doskonałym wyborem są też sorbety- gładkie wodne lody. W sklepach znajdziemy ich szeroki wybór. Ale warto je zrobić także samemu w domu, eksperymentując przy tym smakami. Co ważne są one zdrowsze niż tradycyjne lody.
Sorbety przygotowuje się z miąższu i soków owocowych. Można wykorzystać to zarówno owoce świeże jak i mrożone. Podstawą tego deseru jest syrop cukrowy, który można dodatkowo aromatyzować. Wystarczy zagotować wodę z cukrem i gotować do momentu, kiedy z łyżki będzie on spływał cieniutką jak nitka stróżką. Do tak ostudzonego syropu dodajemy sok, rozdrobnione owoce. Można również pokusić się o dodatek ziół.
Najlepsze sorbety to te robione w maszynce do lodów, dobrze ubite do jedwabistej konsystencji. Ale nie jest ona konieczna by zrobić pyszny deser. Można go uzyskać domowym sposobem, z tym że wymaga on trochę więcej pracy. Sorbet mrozi się około 3 godzin, z tym że co 15 minut trzeba go przemieszać by masa równo tężała.
Domowe sorbety należy zjeść w ciągu tygodnia, bo wtedy mają one najlepszy smak. W przypadku domowego mrożenia, sorbet przed podaniem należy zmiękczyć w temperaturze pokojowej przez około 10 minut.
Koniecznie wypróbujcie.