Dania główne Przepisy

Spaghetti Napoli

Na oliwie przesmażamy  pokrojoną w kostkę cebulę, tak by się zeszkliła. Dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Następnie dorzucamy pokrojoną papryczkę chilli (bez pestek), przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ocet. Gdy sos odparuje i zgęstnieje, zdjąć z ognia i doprawić cukrem oraz solą i pieprzem do smaku.

Gotujemy makaron al dente. Gotowy wykładamy  na talerze, polewamy ciepłym sosem, posypujemy świeżo startym parmezanem oraz dekorujemy listkami bazylii.

Składniki:

  • 500 g makaronu spaghetti
  • 1 kg świeżych pomidorów
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1/2 łyżki cukru
  • świeża bazylia
  • starty parmezan
  • sól i pieprz do smaku