Dania główne Przepisy

Staropolska pieczeń wieprzowa z jabłkami

Marynata: czosnek i cebulę siekamy a przyprawy tłuczemy w moździerzu. Wodę z octem zagotowujemy, a następnie dodajemy cukier, sól, oraz wszystkie rozdrobnione przyprawy. Całość zagotowujemy ponownie, zmniejszamy ogień i tak gotujemy jeszcze przez około 3 minuty. Po tym czasie zdejmujemy z ognia, dolewamy wódkę i oliwę, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.

Mięso umieszczamy w naczyniu i zalewamy marynatą. Odstawiamy na 2 dni w chłodne miejsce (w miedzy czasie kilka razy należy je obracać).

Po tym czasie mięso wyjmujemy, osuszamy, przekładamy do brytfany wysmarowanej tłuszczem. Wierzch mięsa delikatnie nacieramy masłem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około 1,5 godz. Gdy mięso zacznie się rumienić, olewamy je od czasu do czasu wytworzonym sosem i przecedzoną marynatą.

Obrane jabłka kroimy na ćwiartki, pozbawiamy ich gniazd nasiennych i posypujemy cukrem, zalewamy winem i gotujemy na niewielkim ogniu- ale tak by się nie rozgotowały.

Upieczone mięso kroimy w zgrabne plastry, układamy na półmisku i  obkładamy jabłkami.

Sos spod pieczeni zlewamy do garnka, lekko doprawiamy, zagęszczamy mąką ziemniaczaną i zagotowujemy. Przelewamy do sosjerki.

Składniki:

  • 1,5 kg wieprzowiny (szynki lub schabu)
  • 4 duże winne jabłka
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • płaska łyżka masła
  • łyżka cukru

MARYNATA:

  • szklanka wody
  • szklanka octu winnego
  • 3 łyżki oleju
  • kieliszek czystej wódki
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżeczka ziaren kolendry
  • łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru