Kulinarne ABC

Stek idealny- podstawowe zasady jego przyrządzania.

Po steki najchętniej sięgają mężczyźni, ale i nie stronią od niego kobiety. Powszechnie uważa się, że przyrządzenie dobrego steku jest trudne, co wcale nie jest prawdą. Wystarczy poznać kilka ważnych zasad, by okazało się, że nie taki diabeł straszny jak go malują.

Podstawą jest oczywiście dobra wołowina. Zdecydowanie najlepiej sprawdzą się tu polędwica, rostbef lub antrykot.

Mięso musi być oczyszczone z wszelkich błon. Nie kładziemy go także na patelni zaraz po wyjęciu z lodówki. Najlepiej odstawić go na około 30 minut, zanim przystąpimy do smażenia.

Większość osób uważa, że stek należy doprawiać solą i pieprzem dopiero po smażeniu. Jednak co niektórzy solą równomiernie mięso jeszcze przed, zaczynając od strony, która najpierw będzie smażona. Natomiast trzeba pamiętać, że pieprzem doprawiamy zawsze po usmażeniu.

Mięso kładziemy na bardzo dobrze rozgrzany tłuszcz. Tu najlepiej użyć oleju słonecznikowego lub rzepakowego. Można też użyć masła klarowanego.

W trakcie smażenia mięsa nie należy ruszać, bo w tym czasie tworzy się na nich chrupiąca skorupka, co zapobiega utracie smaku. W trakcie przewracania zdecydowanie nie używamy widelca. Nakłucie mięsa sprawi, że uwolnią się z niego soki, pozbawiając mięso aromatu i smaku. Użyjmy do tego łopatki lub szczypców.

Po usmażeniu mięso owijamy w folię i odstawiamy na kilka minut, by odpoczęła.

Każdy preferuje inny stopień wysmażenia steku.  Oto jak przyrządzić ten idealny na przykładzie kawałka rostbefu o grubości 2 cm (każde zwiększenie grubości mięsa wydłuża proces smażenia o 1 minutę):

  • mocno krwisty (steak blue)-  smażymy 2-3 min, obracając,  odstawiamy na 2 min
  • krwisty (steak rare)- smażymy 3-4, obracając,  odstawiamy na 2 min
  • średnio krwisty (steak medium rare)- przez 1 min obsmażamy, odstawiamy na 2 min, smażymy 4-6 min, obracając, odstawić na 2 min
  • dopieczony  (steak medium)-  przez 1 min obsmażamy, odstawiamy na 2 min, smażymy 6-8 min,obracając, odstawiamy na 2 min
  • mocno dopieczony (steak well done)-  przez 1 min obsmażamy, odstawiamy na 2 min, smażymy 10 min, obracając, odstawiamy na 2 min.

Do dzieła!

źródło: msn.com, w krainiesmaku.pl