Kuskus zalewamy wrzątkiem ( tak by poziom wody był o ok 1 cm wyżej niż kasza), przykrywamy i odstawiamy by kasza wchłonęła płyn. Komosę ryżową oraz pęczak płuczemy na sicie pod wodą. Gotujemy je w osobnych garnkach przez około 15 min w osolonych wodach, po czym odstawiamy na około 10 min.
Kiedy kasze przestygną łączymy je ze sobą.
Zioła i czosnek drobno siekamy i dodajemy do kasz. Dodajemy także sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Na całości układamy pokrojone w łódeczki awokado, pomidorki cherry, ogórki pokrojone w kostkę i ziarna granatu. Całość polewamy oliwą. Przed samym podaniem sałatkę posypujemy podprażonymi na suchej patelni orzechami oraz posiekaną natką pietruszki i startą skórką cytrynową.
Składniki:
- 50 g kaszy kuskus
- 100 g komosy ryżowej
- 100 g kaszy pęczak
- 2 ząbki czosnku
- pęczek mięty
- 3 łyżki posiekanej kolendry
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sok z dwóch cytryn
- sól i pieprz
- 1 awokado
- 100 g pomidorków cherry
- 3 ogórki małosolne
- 1 granat
- 50 ml oliwy
DO DEKORACJI
- podprażone ulubione orzechy
- skórka z cytryny
- posiekana natka z pietruszki