Lekko i zdrowo Przepisy Sałaty i sałatki

Tabbouleh z trzema rodzajami kasz

Kuskus zalewamy wrzątkiem ( tak by poziom wody był o ok 1 cm wyżej niż kasza), przykrywamy i odstawiamy by kasza wchłonęła płyn. Komosę ryżową oraz pęczak płuczemy na sicie pod wodą. Gotujemy je w osobnych garnkach przez około 15 min w osolonych wodach, po czym odstawiamy na około 10 min.

Kiedy kasze przestygną łączymy je ze sobą.

Zioła i czosnek drobno siekamy i dodajemy do kasz. Dodajemy także sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Na całości układamy pokrojone w łódeczki awokado, pomidorki cherry, ogórki pokrojone w kostkę i ziarna granatu. Całość polewamy oliwą. Przed samym podaniem sałatkę posypujemy podprażonymi na suchej patelni orzechami oraz posiekaną natką pietruszki i startą skórką cytrynową.

Składniki:

  • 50 g kaszy kuskus
  • 100 g komosy ryżowej
  • 100 g kaszy pęczak
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek mięty
  • 3 łyżki posiekanej kolendry
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sok z dwóch cytryn
  • sól i pieprz
  • 1 awokado
  • 100 g pomidorków cherry
  • 3 ogórki małosolne
  • 1 granat
  • 50 ml oliwy

DO DEKORACJI

  • podprażone ulubione orzechy
  • skórka z cytryny
  • posiekana natka z pietruszki