Mąkę siekamy z masłem. Kiedy uzyskamy kruszonkę dodajemy szczyptę soli oraz wodę i szybko zagniatamy. Gotowym ciastem wyklejamy formę do tarty, uprzednio wysmarowaną tłuszczem. Wstawiamy do lodówki na ok 20 min.
Kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem i przesmażamy. Brokuł dzielimy na małe różyczki i gotujemy na parze. Na schłodzonym cieście rozkładamy różyczki brokułów oraz kurczaka. Jajka rozmącamy ze śmietaną, solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dodajmy starty cheddar. Masę śmietanową wylewamy na tartę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około godzinę, aż wierzch będzie złocisty ( z termoobiegiem około 40 minut).
Składniki:
- 200 g mąki pełnoziarnistej
- 100 g zimnego masła
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki zimnej wody
- nieduży brokuł
- filet z kurczaka
- 300 ml śmietany 12 lub 18%
- 4 jajka
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- 100 g sera cheddar