Dania główne Przepisy

Tarta z kurczakiem i brokułami

Mąkę siekamy z masłem. Kiedy uzyskamy kruszonkę dodajemy szczyptę soli oraz wodę i szybko zagniatamy. Gotowym ciastem wyklejamy formę do tarty, uprzednio wysmarowaną tłuszczem. Wstawiamy do lodówki na ok 20 min.

Kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem i przesmażamy. Brokuł dzielimy na małe różyczki i gotujemy na parze. Na schłodzonym cieście rozkładamy różyczki brokułów oraz kurczaka. Jajka rozmącamy ze śmietaną, solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dodajmy starty cheddar. Masę śmietanową wylewamy na tartę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około godzinę, aż wierzch będzie złocisty ( z termoobiegiem około 40 minut).

Składniki:

  • 200 g mąki pełnoziarnistej
  • 100 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki zimnej wody
  • nieduży brokuł
  • filet z kurczaka
  • 300 ml śmietany 12 lub 18%
  • 4 jajka
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 100 g sera cheddar