Kulinarne ABC

Ten ser składa się aż z 80% tłuszczu. Co jeszcze powinieneś wiedzieć o odmianach białego sera?

Obecny rynek oferuje nam wiele rodzajów serów białych. Różnią się one konsystencją, smakiem, wartościami odżywczymi i oczywiście pochodzeniem. Jednak każdy z nich znajduje szerokie zastosowanie w naszych kuchniach.

Sery białe najczęściej pochodzą z mleka krowiego, owczego i koziego. I to właśnie od niego zawdzięczają swoją białą barwę.

Przegląd zacznijmy od sera feta. Ten wywodzący się z Grecji ser powstaje z mleka koziego, owczego lub z połączenia ich obu. Ma chropowatą, i kruchą konsystencję. Wilgoć i słoność tego wyrobu pochodzi z solanki, w jakiej jest przechowywany. Feta ma w sobie dużo tłuszczu i nasyconych kwasów tłuszczowych. W 100 g produktu znajduje się 263 kcale.

Doskonale nadaje się do sałatek, można podawać go po prostu w plastrach skropiony oliwą, ale także to świetny dodatek do zapiekanek.

Kolejnym znanym serem jest oczywiście mozzarella. Każdemu z nas od razu kojarzy się z Włochami, skąd faktycznie pochodzi. Początkowo wytwarzano go jedynie z mleka bawolego, ale obecnie najczęściej produkuje się ją z odtłuszczonego lub częściowo odtłuszczonego mleka krowiego. Proces wytwarzania mozzarelli polega na umieszczaniu skrzepu serowego w gorącej solance, a następnie ugniataniu i rozciąganiu, przez co zyskuje elastyczną konsystencję.

To półtwardy ser o łagodnym smaku. I mimo że produkowany jest z odtłuszczonego mleka , to w  100 g tego produktu znajdziemy 280 kcal.

Mozzarelle najczęściej wykorzystuje się po zapiekanek i pizzy oraz sałatek (chociażby słynna Caprese).

Wywodzącym się także z Włoch jest serek mascarpone. W odróżnieniu od w/w serów, jego konsystencja jest kremowa i rozciągliwa. Ma słodki smak, z delikatnie wyczuwalną nutą kwasowości.

Powstaje ze śmietanki pochodzącej z mleka krowiego. W 80% ten ser składa się z tłuszczu. Przez to jest najbardziej kalorycznym serem, 100 g mascarpone to aż 394 kalorie.

Doskonale nadaje się do deserów, wypieków, ale także do zup i  jako zamiennik śmietany.

Ser ricotta tak w zasadzie jest produktem ubocznym w procesie wytwarzania mozzarelli lub provolone, powstającym z serwatki mleka koziego lub krowiego. Jego nazwa pochodzi od łacińskiego „recocta”, co dosłownie oznacza ” dwa razy ugotowane”.

Ten ser jest dość wilgotny i delikatnie słodki. Ma niską zawartość tłuszczu, a w 100 g produktu znajdziemy 174 kalorie.

Ricotta ma dość szerokie zastosowanie, bo doskonale nadaje się do deserów, ale także do zapiekanek, farszów czy sosów.

Najbardziej osobliwym produktem w tym zestawieniu jest tofu. Powstaje on z zsiadłego mleka sojowego, które poddaje się prasowaniu, aby powstały bloki tofu.

Nie ma on intensywnego smaku jak poprzednicy, dlatego można go wykorzystać właściwie do wszystkiego. Co ciekawe, to tofu pochłania smaki produktów, z którymi jest przygotowywane.

Zaletą tego wyrobu jest jego niska kaloryczność ( od 40 do 130 kcal) oraz to, że nie zawiera cholesterolu.

Pamiętajmy, że nabiał jest bogatym źródłem białka, dlatego warto po niego sięgać.

źródło: wp.pl