Kulinarne ABC

To doskonała alternatywa dla MLEKA krowiego! Oto domowe sposoby na „Mleka” ROŚLINNE!

„Mleka” roślinne to oczywiście nazwa umowna napojów roślinnych. Są one doskonałą alternatywą dla osób z nietolerancją laktozy i wegan, chociaż w ostatnim czasie zyskują zwolenników wśród osób bez specjalnych preferencji dietetycznych. Tak jak w przypadku tradycyjnego mleka nadają się one do wypieków, jako dodatek do kawy czy bazy koktajli, a także do naleśników.

W sklepach znajdziemy już szeroki wybór roślinnych napojów. Ale spokojnie można je również przygotować samemu w domu. Możemy je przygotować z wielu produktów: ryżu, migdałów, orzechów nerkowca, kaszy jaglanej i gryczanej, kokosa, soi, płatków owsianych i jęczmiennych czy ziaren orkiszu.

Sporządzenie takiego napoju też nie jest skomplikowane. Potrzebne będą jedynie naczynie do moczenia, blender i gaza. W zależności od tego z czego będziemy przygotowywać takie „mleko”, zaczynamy od namoczenia czy to ziaren, orzechów czy pestek. Następnie blendujemy z wodą, po czym przecedzamy przez gazę.

Warto wypróbować!

źródło: kuchnia lidla