Desery Przepisy

Tort ala Tiramisu

Oddzielić żółtka od białek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania połowę cukru, aż białka staną się szkliste. w drugim naczyniu ubić żółtka z pozostałym cukrem na puszysty kogel-mogel, po czym połączyć z pianą z białek.

Wodę połączyć  z olejem a mąki przesiać. Porcjami dodawać do masy jajecznej i delikatnie mieszać, tak aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Ciasto wylać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 ° przez ok 40 min (do suchego patyczka), wkładając jednocześnie na dół piekarnika naczynie żaroodporne z wodą.

Po wystudzeniu biszkopt podzielić na 3 części.

Przygotować krem. 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w niewielkiej ilości wody. 4 żółtka ubić z cukrem na jasny krem, a następnie dodać serek mascarpone i dobrze połączyć składniki. W osobnym naczyniu ubić kremówkę. Obie masy delikatnie połączyć dodając przestudzoną rozpuszczoną żelatynę. Wstawić na ok. 10 min do lodówki by krem nieco stężał.

Pierwszy blat biszkoptu nasączyć kawą, na to położyć część kremu, poukładać na nim owoce maliny bądź wiśnie), docisnąć drugim blatem biszkoptu powtarzając czynności. Po nałożeniu ostatniego blatu dobrze docisnąć całość i pozostałym kremem posmarować wierzch ciasta i jego boki. Posypać kakao ( w wersji dla dzieci można posypać startą gorzką czekoladą), a następnie udekorować owocami. Boki ciasta obłożyć biszkoptami.

Składniki :

Ciasto:

  • 5 jajek
  • 20 g drobnego cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki oleju

Krem:

  • 500 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 4żółtka
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki cukru

Do nasączenia:

  • filiżanka espresso lub capucino

Do dekoracji:

  • owoce- maliny lub wiśnie
  • kakao lub starta gorzka czekolada
  • podłużne biszkopty