Desery Przepisy

Tort czekoladowo- pomarańczowy

Blat czekoladowo- orzechowy: 60 g czekolady mlecznej łamiemy na kawałki i razem z 60 g masła roztapiamy w kąpieli wodnej. W osobnym naczyniu mieszamy 60 g zmielonych migdałów (lub orzechów), 1 łyżeczkę kakao, szczyptę soli i 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Do czekolady z masłem dodajemy jajko i mieszamy przy użyciu trzepaczki. jajko. Dodajemy mieszankę orzechową dokładnie łączymy ze sobą wszystkie składniki. Tortownicę (średnica 20 cm) wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut. Czy ciasto jest gotowe możemy sprawdzić przy pomocy patyczka- jeśli po nabiciu nim ciasta patyczek jest suchy ciasto jest gotowe.

Czynności powtarzamy przy kolejnych dwóch blatach.

Z pomarańczy wyciskamy sok, odmierzając 250 ml. W 5 łyżkach soku pomarańczowego namaczamy żelatynę i odstawiamy ją na około 5 minut.

Pozostały sok gotujemy z cukrem. Odstawiamy na kilka sekund, po czym zalewamy nim  żelatynę i mieszamy by ta się rozpuściła. Odstawiamy do wystygnięcia, po czym wkładamy do lodówki by sok zaczął lekko tężeć.

Śmietanę ubijamy na sztywno, po czym łączymy ją delikatnie z tężejącym sokiem pomarańczowym.

Na pierwszym blacie zaciskamy obręcz tortownicy i wykładamy nie niego połowę kremu pomarańczowego. Wykładamy drugi blat, na niego resztę kremu i przykrywamy ostatnim blatem. Tak złożony tort przekładamy do lodówki by krem dokładnie stężał (co najmniej 2 godziny).

W tym czasie przygotowujemy ganache: śmietanę doprowadzamy do wrzenia i zalewamy nią pokruszoną czekoladę. Mieszamy by czekolada dobrze się rozpuściła i zmieszała dokładnie ze śmietaną. Odstawiamy na bok by masa wystygła i lekko zgęstniała.

Boki i górę tortu smarujemy ganache i ponownie wstawiamy go do lodówki.

Na końcu przygotowujemy polewę czekoladową: na małej mocy palnika podgrzewamy śmietankę wraz z pokruszoną czekoladą i mieszamy by powstała gładka czekoladowa masa. Wtedy ściągamy garnek z palnika a do masy dodajemy masło i mieszamy by się rozpuściło. Polewę studzimy. Lekko gęstniejącą oblewamy tort, zaczynając od góry, by mogła swobodnie spłynąć po bokach. Tort dekorujemy ulubionymi słodkościami lub owocami i odstawiamy ponownie do lodówki by polewa stężała.

Składniki:

Ciasto czekoladowo- orzechowe (składniki na 3 blaty):

  • 180 g czekolady mlecznej
  • 180 g masła
  • 180 g zmielonych migdałów lub orzechów laskowych
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 jajka (rozmiar M)
  • 3 łyżeczki kakao

Krem pomarańczowy:

  • 250 ml soku wyciśniętego ze świeżych pomarańczy (potrzeba 4 pomarańcze)
  • 50 g cukru
  • 200 g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 4,5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku (lub 6 listków żelatyny)

Ganache:

  • 100 g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 100 g czekolady gorzkiej

Polewa czekoladowa:

  • 40 g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 40 g czekolady gorzkiej
  • 12 g masła

Do dekoracji:

  • ulubione słodkości- np.orzechy w czekoladzie, batoniki Kinder Bueno lub owoce