Posiekaną w drobną kosteczkę cebulę przesmażamy na oleju kokosowym.
Cukinię i marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do warzyw dodajemy cebulę, jajko, mąkę oraz przyprawiamy solą, pieprzem i oregano i całość dokładnie mieszamy.
Na dobrze rozgrzanej patelni, na niewielkiej ilości oleju smażymy niewielkie placuszki, rumieniąc z obu stron.
Jogurt doprawiamy skórką otartą z cytryny oraz solą, mieszamy.
Na każdym placuszku układamy kawałek wędzonego łososia oraz kleks jogurtu i przykrywamy drugim placuszkiem. Całość spinamy wykałaczką. Na wierzchu można ułożyć listek świeżego szpinaku.
Składniki:
- cebula
- cukinia (ok 2oo g)
- większa marchewka
- jajko
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek lub olej kokosowy do smażenia
- 3/4 szkl jogurtu greckiego
- skórka z 1/4 cytryny
- wędzony łosoś