Lekko i zdrowo Przekąski Przepisy

Warzywne placuszki z wędzonym łososiem

Posiekaną w drobną kosteczkę cebulę przesmażamy na oleju kokosowym.

Cukinię i marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do warzyw dodajemy cebulę, jajko, mąkę oraz przyprawiamy solą, pieprzem i oregano i całość dokładnie mieszamy.

Na dobrze rozgrzanej patelni, na niewielkiej ilości oleju smażymy niewielkie placuszki, rumieniąc z obu stron.

Jogurt doprawiamy skórką otartą z cytryny oraz solą, mieszamy.

Na każdym placuszku układamy kawałek wędzonego łososia oraz kleks jogurtu i przykrywamy drugim placuszkiem. Całość spinamy wykałaczką. Na wierzchu można ułożyć listek świeżego szpinaku.

Składniki:

  • cebula
  • cukinia (ok 2oo g)
  • większa marchewka
  • jajko
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek lub olej kokosowy do smażenia
  • 3/4 szkl jogurtu greckiego
  • skórka z  1/4 cytryny
  • wędzony łosoś