Kulinarne ABC

Wigilijny stół- tradycje i obyczaje.

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Zaczynamy myśleć nad prezentami, przygotowaniami a przede wszystkim nad jedzeniem. Czy wiecie jakie są tradycyjne potrawy wigilijne i ile ich jest?

Największy wpływ na potrawy wigilijne ma tradycja rodzinna i regionalna. Ale w każdym przypadku są one bezmięsne z racji postu. W niektórych domach podaje się 12 dań- tyle co miesięcy w roku, a także ze względu na liczbę Apostołów. Niektóre rodziny przygotowują nieparzystą liczbę dań: 7, 9 czy 11.

Oto tradycyjne i najbardziej znane potrawy wigilijne:

  • kutia– potrwa robiona z maku, pszenicy i miodu; obecnie spożywana także z dodatkiem bakalii,
  • barszcz grzybowy– podawany z uszkami z grzybowym farszem; choć coraz częściej zastępuje go barszcz czerwony czy zupa rybna;
  • kluski z makiem– chętnie podawane w wielu regionach kraju;
  • potrawa z kapusty – w zależności od regionu podje się ja w formie pierogów czy gołąbków a także z dodatkiem grzybów czy grochu;
  • karp– chyba najbardziej znana ryba kojarząca się ze Świętami Bożego Narodzenia; podawany na kilkanaście różnych sposobów: w galarecie, smażony w cieście piwnym, duszony w cebuli i śmietanie, karp po żydowsku, pieczony karp faszerowany; dodatkowo w rożnych rejonach na stołach goszczą także: turboty, sandacze, węgorze czy szczupaki;
  • kompot z suszu– gotowany na suszonych jabłkach, gruszkach, śliwkach, morelach z dodatkiem cynamonu, soku z cytryny;
  • piernik– najbardziej znany staropolski, gdzie ciasto robi się na 5-7 tygodni przed świętami aby dojrzało i piecze się na tydzień przed Bożym Narodzeniem (przepis znajdziecie tutaj);
  • strucla makowa- bez której ciężko sobie wyobrazić wigilijny stół.

Co kraj to obyczaj, co region to inna tradycja. Jednak mimo to warto wracać do tradycyjnych dań wigilijnych, które przywrócą nam zapachy i smaki dzieciństwa i magii Bożego Narodzenia.