Kulinarne ABC

Wykluczenie go z DIETY to duży błąd? Przeczytajcie dlaczego NIE WARTO rezygnować z ZIEMNIAKÓW nawet przy ODCHUDZANIU!

Powszechnie ziemniaki uznawane są za tuczące i sporo osób podczas diet redukcyjnych z nich całkowicie rezygnuje. Czy faktycznie wpływają one aż w takim stopniu na naszą sylwetkę. Okazuje się, że nie do końca. O kaloryczności ziemniaków decydują dodatki- sosy czy ulubiony dodatek Polaków, czyli masło. A wbrew pozorom ziemniaki są niskokaloryczne- 100 g ugotowanych ziemniaków to zaledwie 76 kcal! Do tego nie zawierają w sobie glutenu, dlatego szczególnie polecane są osobą będącym na diecie bezglutenowej.

Co więcej warto wiedzieć o tych warzywach? Chociażby to, że są źródłem witamin C i B, odpowiedzialnych za wzmocnienie układu odpornościowego i nerwowego; składników mineralnych- potasu, magnezu, żelaza, wapnia i fosforu oraz dobrego białka, podobnego do kurzego.

Obecnie w Polsce jest ponad 40 odmian ziemniaków, dzieląc je na trzy podstawowe typy:

  • A- sałatkowy- nie rozpada się po ugotowaniu i sprawdzi się jako dodatek do zup i sałatek;
  • C- mączysty- dzięki zawartej w nich skrobi, nadaje się do placków ziemniaczanych, knedli, frytek i puree;
  • B- średni typ, najczęściej używany do obiadów.

Warto pamiętać, że ziemniaki są dostępne przez cały rok i co ważne nie są przetworzone. Dlatego nie wyłączajmy ich z naszej diety.

źródło: newsweek.pl