Kulinarne ABC

Wyrzucasz PESTKI z awokado? Koniecznie przeczytaj a już nigdy tak NIE ZROBISZ!

Ten zielony egzotyczny owoc zna każdy. Ostatnimi czasy cieszy się bardzo dużą popularnością wśród fanów zdrowego odżywiania ale i osób walczących z dodatkowymi kilogramami. Awokado to bogate źródło witamin oraz zdrowych kwasów tłuszczowych (więcej o zdrowotnych właściwościach awokado przeczytacie tutaj). Natomiast mało kto wie, że pestka awokado jest równie zdrowa jak owoc i niestety najczęściej ląduje w koszu.

W porównaniu do pestek innych owoców, pestka awokado nie zawiera cyjanku, natomiast jest w niej sporo garbników, czyli substancji z grupy polifenoli, które naturalnie występują chociażby w zielonej herbacie czy czerwonym winie. To w niej znajdziemy także cztery klasy polifenoli, które obejmują flawonoidy proantocyjanidynowe, glikozydy flawonoidowe, monomery flawonowe i kwasy hydroksycynamonowe. Wszystkie te związki wykazują działania antyrakowe. Dodatkowo działają przeciwzapalnie i korzystnie wpływają na nasz układ odpornościowy. Ekstrakt z pestki awokado pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi (LDL).

Zatem następnym razem zamiast pozbywać się tej pestki, lepiej ją wykorzystać. Wystarczy, że zetrzemy ją na tarce lub w młynku. Potem możemy wykorzystać ją dodając do koktajlu czy owsianki.

źródło: wprost.pl