Dania główne Przepisy

Żeberka z tymiankiem

Żeberka oczyszczamy i dzielimy. Cebulę  tymianek siekamy a czosnek przeciskamy przez praskę.

W garnku na maśle przesmażamy cebulę i czosnek, dodajemy dżem, ketchup i tymianek. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Żeberka przesmażamy na złoto, oprószamy solą i pieprzem i wkładamy do ostudzonej marynaty. Mięso odkładamy do lodówki (najlepiej na całą noc, a przynajmniej na 2-3 godz).

Mięso przekładamy do brytfany wraz z marynatą, przekładamy plastrami pomarańczy, przykrywamy i pieczemy w 200°C przez około 90 minut.

Składniki:

  • 1,5 kg żeberek
  • dżem pomarańczowy
  • szkl ketchupu
  • 2 pomarańcze
  • kilka gałązek tymianku (można zastąpić suszonym)
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • masło
  • sól
  • pieprz
  • olej