Żeberka oczyszczamy i dzielimy. Cebulę tymianek siekamy a czosnek przeciskamy przez praskę.
W garnku na maśle przesmażamy cebulę i czosnek, dodajemy dżem, ketchup i tymianek. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Żeberka przesmażamy na złoto, oprószamy solą i pieprzem i wkładamy do ostudzonej marynaty. Mięso odkładamy do lodówki (najlepiej na całą noc, a przynajmniej na 2-3 godz).
Mięso przekładamy do brytfany wraz z marynatą, przekładamy plastrami pomarańczy, przykrywamy i pieczemy w 200°C przez około 90 minut.
Składniki:
- 1,5 kg żeberek
- dżem pomarańczowy
- szkl ketchupu
- 2 pomarańcze
- kilka gałązek tymianku (można zastąpić suszonym)
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- masło
- sól
- pieprz
- olej