W dwóch łyżkach zimnej wody rozprowadzamy mąkę, dodajemy do śmietany i ubijamy, aż stanie się puszysta i jednolita. Łączymy ją z rosołem oraz dodajemy skórkę otartą z dwóch cytryn oraz wyciśnięty sok, uważając by do zupy nie dostały się pestki z cytryn. Mieszając zagotowujemy. Gotujemy zupę przez około 3 minuty. Zupa powinna mieć złoty kolor.
Żółtka mieszamy na jednolitą masę, dodajemy 2-3 łyżki zupy i dokładnie mieszamy. Zupę zdejmujemy z ognia i dodajemy do niej żółtka.
Zupę podajemy z ryżem. Należy pamiętać, że zupa ta nie nadaje się do ponownego odgrzania.
Składniki:
- 2 l esencjonalnego rosołu
- 2 cytryny
- szklanka śmietany 30%
- 3 żółtka
- sól
- biały pieprz
- płaska łyżka mąki ziemniaczanej
zdjęcie: pixabay