Umyte jagody (mogą być też borówki) wrzucić do garnka i zalać wodą (ok. 1 l). Całość doprawiamy sokiem z cytryny oraz imbirem. Całość zagotowujemy.
Gotową zupę przecieramy przez sito, po czym z powrotem stawiamy na kuchence. Zagęszczamy mąką ziemniaczaną, rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Dokładnie mieszany i doprowadzamy do wrzenia.
Zupę doprawiamy cukrem lub ksylitolem. Podajemy z drobnym makaronem, kleksem śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego.
Składniki :
- 300- 400 g – jagód (lub borówek)
- litr wody
- ½ łyżeczki imbiru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka ksylitolu (lub cukru)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- drobny makaron
- śmietana lub jogurt naturalny