Dania główne Przepisy Zupy

Zupa jagodowa

Umyte jagody (mogą być też borówki) wrzucić do garnka i zalać wodą (ok. 1 l). Całość doprawiamy sokiem z cytryny oraz imbirem. Całość zagotowujemy.

Gotową zupę przecieramy przez sito, po czym z powrotem stawiamy na kuchence. Zagęszczamy mąką ziemniaczaną, rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Dokładnie mieszany i doprowadzamy do wrzenia.

Zupę doprawiamy cukrem lub ksylitolem. Podajemy z drobnym makaronem, kleksem śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego.

Składniki :

  • 300- 400 g – jagód (lub borówek)
  • litr wody
  • ½ łyżeczki  imbiru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka ksylitolu (lub cukru)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • drobny makaron
  • śmietana lub jogurt naturalny