Przepisy Zupy

Zupa krem z fasolki szparagowej

Cebulę i czosnek siekamy, zaś pora kroimy w talarki. Wszystkie warzywa przesmażamy na maśle, mieszając by się nie przypaliły. Gdy się zeszklą zalewamy 2 szklankami rosołu, dodajemy fasolkę, cząber i gotujemy do miękkości- około 10 minut. Zupę miksujemy na krem, po czym łączymy z pozostałym rosołem. Mąkę rozprowadzamy w zimnym mleku, wlewamy do zupy, zagotowujemy i przyprawiamy do smaku. Gdy zupę zdejmiemy z ognia, zupę łączymy jeszcze z lekko spienioną śmietaną. Gorącą zupę podajemy z grzankami. Można ją dodatkowo oprószyć posiekaną natką lub koperkiem.

Składniki:

  • 2 opakowania mrożonej fasolki szparagowej
  • cebula
  • duży ząbek czosnku
  • biała część pora
  • 1,5 rosołu ( może też być wywar z warzyw)
  • łyżka masła
  • łyżeczka cząbru
  • szklanka śmietany kremówki
  • 3 łyżki zimnego mleka
  • kopiasta łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz