Przepisy Zupy

Zupa migdałowa z ryżem i rodzynkami

Ryż gotujemy na sypko ze szczyptą soli.

Całe migdały zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na kilka minut. Odcedzamy i osuszamy na ściereczce, pozbawiając je w ten sposób skórki. Tak przygotowane migdały mielimy.

Rodzynki moczymy w gorącej wodzie około 15 minut.

Mleko gotujemy z cukrem i zalewamy nim zmielone migdały. dodajemy rodzynki i masło oraz szczyptę soli. Gotujemy razem na małym ogniu około 15 minut.

Odlewamy pół szklanki zupy, studzimy i mieszamy z dwoma żółtkami. Łączymy z gorącą zupą mieszając, by nie zrobiły się kluski. Do talerzy wkładamy porcję ciepłego ryżu i zalewamy zupą migdałową.

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 40 dag migdałów
  • 5 łyżek rodzynek
  • 2,5 l mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 2 żółtka
  • sól