Przepisy Zupy

Zupa rybna pikantna

Filety kroimy w drobną kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy w chłodne miejsce.

Na rozgrzanym tłuszczu przesmażamy cebulę oraz całe ząbki czosnku (gdy się zrumieni usuwamy go). Cebulę przesuwamy na boki naczynia, a po środku układamy rybę, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy (ok 3 minut). Dodajemy liść laurowy oraz wino  ( 2 łyżki wina zostawiamy) i dusimy około 5 minut. Po tym czasie łyżką cedzakową wyjmujemy rybę i przekładamy ją do wazy, w której będziemy podawać zupę. Natomiast do wywaru dodajemy rosół i sok pomidorowy i doprowadzamy do wrzenia. W pozostałym winie rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną a następnie dodajemy do zupy. Mieszamy i gotujemy przez około 3 minuty. Poprawiamy do smaku, tak by zupa była pikantna.

Zupę podajemy posypaną żółtym serem.

Składniki:

  • 2 świeże filety rybne (po ok. 30 dag)
  • sok z cytryny
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • 2 szklanki rosołu
  • szklanka soku pomidorowego
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • starty ser żółty (np. cheddar)