Przepisy Zupy

Zupa rybna z papryką

Filety rybne oczyszczamy i kroimy w niewielkie kawałki. Oprószamy je solą i skrapiamy sokiem z cytryny.

Cebulę drobno szatkujemy, papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w niezbyt długie paseczki.

W rondlu rozgrzewamy 3 łyżki oliwy i przesmażamy krótko cebulę. Następnie dodajemy kolorowe papryki i często mieszając smażymy około 5 minut. Przesmażone warzywa zalewamy bulionem. Pod przykryciem gotujemy około 5 minut. po tym czasie dodajemy pokrojone ryby i gotujemy kolejne 10 minut.

Paluszki krabowe odwijamy z foliowych osłonek, kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do zupy i gotujemy 2-3 minuty. Na koniec dodajemy śmietanę i przyprawiamy zupę solą, pieprzem. Dekorujemy posiekaną natką pietruszki.

Składniki:

  • 50 dag filetów z ryby morskiej (dorsz, mintaj, morszczuk)
  • 2 cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 2 zielone papryki
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 l bulionu
  • 20 dag paluszków krabowych
  • 100 ml śmietany 30%
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz