Szpinak zalewamy wrzątkiem, po czym przekładamy na sito by obciekło. Po odsączeniu siekamy go wraz z czosnkiem i przesmażamy na rozgrzanym maśle, tak by odparować płyn. Tak podsmażony szpinak przekładamy do gorącego wywaru i mieszamy by się w nim dobrze rozprowadził. Zupę doprowadzamy do wrzenia. Mąkę rozprowadzamy w śmietanie, po czym dodajemy ją do zupy ( warto śmietanę zahartować gorącą zupą, by nie zrobiły się grudki). Zupę ze śmietaną ponownie zagotowujemy i trzymamy na ogniu przez około 3 minuty. Gotową zupę doprawiamy, jeśli jest taka potrzeba. Podajemy z grzankami.
Składniki:
- 2 litry rosołu (lub esencjonalnego wywaru warzywnego)
- 2 łyżki masła
- czubaty kubek liści szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- łyżka mąki ziemniaczanej
- szklanka kwaśnej, gęstej śmietany
- sól
- biały pieprz