Kurki pukamy pod zimną wodą, odsączamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę siekamy, ziemniaki kroimy w kostkę i przesmażamy na maśle razem z kurkami około 5-7 minut. Po tym czasie dodajemy je do bulionu, zostawiając kilka kurek do przyozdobienia zupy i dokładamy marchewkę. Całość doprawiamy i gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie.
Hartujemy śmietanę ( do śmietany wlewamy kilka łyżek zupy i mieszamy) i dodajemy ją do zupy. Mieszamy i zestawiamy z ognia.
Zupę podajemy posypaną posiekanym koperkiem i natką pietruszki oraz przystrojoną całymi kurkami.
Składniki:
- 500 g kurek
- 400 g ziemniaków
- cebula
- marchew
- 6 szklanek bulionu warzywnego
- 2 łyżki masła
- pół szklanki śmietany 18%
- kurkuma
- sól
- pieprz
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki