Przepisy Zupy

Zupa z kurek

Kurki pukamy pod zimną wodą, odsączamy i kroimy na mniejsze kawałki.

Cebulę siekamy, ziemniaki kroimy w kostkę i przesmażamy na maśle razem z kurkami około 5-7 minut. Po tym czasie dodajemy je do bulionu, zostawiając kilka kurek do przyozdobienia zupy i dokładamy marchewkę. Całość doprawiamy i gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie.

Hartujemy śmietanę ( do śmietany wlewamy kilka łyżek zupy i mieszamy) i dodajemy ją do zupy. Mieszamy i zestawiamy z ognia.

Zupę podajemy posypaną posiekanym koperkiem i natką pietruszki oraz przystrojoną całymi kurkami.

Składniki:

  • 500 g kurek
  • 400 g ziemniaków
  • cebula
  • marchew
  • 6 szklanek bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • pół szklanki śmietany 18%
  • kurkuma
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki